Київ
Київ
Вінниця
Дніпро
Донецьк
Житомир
Запоріжжя
Івано-Франківськ
Кіровоград
Луганськ
Луцьк
Львів
Маріуполь
Миколаїв
Одеса
Полтава
Рівне
Севастополь
Суми
Тернопіль
Ужгород
Харків
Херсон
Хмельницький
Черкаси
Чернівці
Чернігів
Укр
Задати питання
0
0

Rolling Resistance - опір коченню. Що це таке і чи важливо?

Опір коченню, або ж англійською rolling resistance дуже важливий, не дарма, це перший показник на євроетикетці, якій має там бути. Ми розскажемо вам що це.

Опір коченню - це перший індекс, який ви бачите на етикетці шини. Але це стосується не вашої физичної безпеки, але, скоріше безпеки для екології всього світу. 

Опір коченню - це показник витрат енергії для подолання даної дистанції колесом. Опір коченню шин автомобіля на швидкості 100 км/г складає 20% всіх викидів СО2 на просування автомобіля вперед. 

По суті, це витрати енергії на кожне зтискання-розтискання боковини шини. Залізні чи дерев'яні колеса майже не мають опору кочення.

Для маркування існує спеціальний коефіцент RRC(Rolling Resistance Coefficient) і відповідна літера латинського алфавіту:

Коефіцент опору коченню RRCЛітера на етикетці

RRC ≤ 6,5

A

6,6 ≤ RRC ≤ 7,7

B

7,8 ≤ RRC ≤ 9,0

C

9,1 ≤ RRC ≤ 10,5

D

RRC ≥ 10,6

E

Але нащо це звичайному водію? 

Справа в тому, що шини зі зниженим опором коченню, з маркуванням А, наприклад, в проівнянні з шинами категорії Е можуть істотно зекономити вам пальне а також, теоретично, мають більший пробіг.

Деякі порівняння шин навіть одного преміум виробника між моделями шин показують, що на дистанції в 60.000 км ( хороша дистанція для преміум шин доречі), при умові контролю тиску в шинах та справного автомобіля, зможуть зекономити вам 200 літрів палива.

Як приклад, розхід автомобіля на не енергозатратній шині був 6,0 л на 100 км, після заміни на шини класа А тобто найкращі енергоефективні, витрати палива стали 5,7 літрів на 100 км.

І, важливо для планети, викиди СО2 зменшилися на 527 кг за цей же період.

Тож є сенс звернути на це увагу.

наш блог

Читайте також

Що таке преміум шини. Які виробники віддносяться до преміуму. Що варто знати.
10.10.2023
Що таке преміум шини. Які виробники віддносяться до преміуму. Що варто знати.
Як позіціонуються бренди світових шинних виробників. Варто знати найбільших та найміцніших виробників шин в світі. Їх досвід точно дає їм переваги в розробці нових шинних технологій. Тож шини від лідерів мають шанси бути кращіми за конкурентів. Чи це правда?
читати докладніше
Шини Laufenn новий старий бренд. Що це та звідки
10.10.2023
Шини Laufenn новий старий бренд. Що це та звідки
Давайте познайомимося з цим брендом Laufenn. Що це? Що від нього очікувати а що ні?
читати докладніше